Karksi-Nuia lasteaia lapsed osalevad toidukoolis.

Sügisel liitus Karksi-Nuia lasteaia  Mõmmide, Oravate ja Rebaste  rühm Viljandimaa Tervist Edendavate Lasteaedade aktiivi ideedel tugineva ja maakonna tervisenõukogu poolt heakskiidetud projektiga „TOIDUKOOL“.  Õpetajatel oli võimalus läbida vastavasisuline koolitus. Meie lasteaiast läbis selle koolituse kolm õpetajat.  Põhiliseks eesmärgiks on kooliteed alustava lapse oskus, tahtmine ja innustus  koolist tulles ise kodus süüa valmistada ning saada selleks vajalikud algteadmised.

Iga kooliminev laps sai endale toidumapi, milles on retseptid ja pildid lasteaias tehtud toitudest ja menüüd. Mapp täieneb pidevalt, kuna eelmise aasta detsembrist alates teevad Oravate, Mõmmide ja Rebaste rühma lapsed usinasti süüa. Toite valmistatakse meie maja laste köögis ja gümnaasiumi õppeköögis toidukoolist saadud ideede põhjal ning katsetades erinevaid lihtsamaid retsepte. Lapsed on tegevuste käigus saanud  teadmisi toidukultuurist, hügieenist, oskavad lugeda retsepte ja  püüavad arvestada koguseid. Lapsed on loovad ja tahavad väga toitu valmistada. Oleme märganud, et enda valmistatud toit maitseb lastele ka kõige paremini. Laste lemmiklauseks on saanud “Ise tehtud, hästi tehtud!” Hea on tõdeda, et ka kodudes teevad lapsed koos vanematega süüa.

Tähtis on köögis kinni pidada  turvalisusest ja käsitseda ohutult nuga. Lisaks kõnelesime lastega, kuidas lauda katta, et ka silmaga oleks ilus vaadata. Arutlesime vee joomise kasulikkusest ja viisakusreeglitest söögilauas. Muinasjutud, vanasõnad ja mõistatused olid abiks meile söökide valmistamisel ja toiduainete tundmisel ja üldisel laste silmaringi avardamisel. Rühmades panime kasvama sibulaid, et saada sibulapealseid garneeringuks ja maitseks kasutada. Lapsed jälgisid aja jooksul sibula kasvamisprotsessi, mõõtsid sibulapealsete pikkusi. Lisaks külvasime ka teisi erinevaid maitserohelisi, et neid söögi maitsestamisel kasutada. Rääkisime lastega,  mida taim vajab kasvamiseks.

Kasutasime toiduainetega tegutsemisel ka erinevaid meeli- nuusutasime, vaatlesime, kuulasime, maitsesime ja  kompisime. Põnevust pakkus kinniste silmadega toidu maitsmine. Vitamiinivikerkaare nädala teemad andsid palju võimalusi erinevat värvi vilju maitsta, saada uusi ja põnevaid teadmisi nende kohta, kujutada kunstitegevuses erinevaid aiasaadusi. Ouliseks peame, et laps saab teadmisi ka erinevate toiduainete kasulikust toimest meie organismile.

Lapsed on valmistanud tacosid, terakuklist hamburgereid, hommikuputrusid, kananagitsaid, tervislikke maiusi- “Kass Arturit,”lavašši, juustusaiu, smuutit, banaanijäätist ning ka küpsisetorti. Koos lastega püüame välja mõelda  vahvaid retsepte ja edaspidi neid katsetada.

Võime kiita meie rühmade väikseid kokkasid. Süüa tehakse hea meelega ja innukalt. Koos peseme ka nõud- nii nagu kombeks on kodus peredel, nii ka meie lasteaiaperel- ise teeme, ise sööme, ise ka koristame ja tunneme õnnestunud toitudest rõõmu. Arvame, et rõõm tegemisest annab igale söögile hea maitse.

Loodame, et see on suurepärane viis anda lastele võimalus olla iseseisev, saada köögis toimetamisest häid emotsioone ning kindlustunnet edspidiseks.

Jätkuvat tervist ja head isu!

Lasteaiaõpetajad

Maie Mooses, Triinu Riis